Ndalimi i automjeteve me benzinë dhe naftë – Cilat makina do të preken?

 

Qeveria po ecën përpara me planet për të ndaluar shitjen e automjeteve të reja me benzinë dhe naftë në Mbretërinë e Bashkuar deri në vitet 2040.

Ndalimi I automjeteve që furnizohen me karburant me fosile u njoftua verën e kaluar pas një raporti qeveritar mbi mënyrat e zvogëlimit të mbetjeve toksike në Mbretërinë e Bashkuar.

Fillimisht mungonte informacioni për këto masa. Kjo çoi në konfuzion midis blerësve të makinave mbi të cilat do të ndalohej automjeti dhe nëse makinat me karburante do të ishin subjekt i taksave më të larta se modelet elektrike.

Në janar, Shoqata e Prodhuesve dhe Tregtarëve të Makinave (SMMT) tha se konfuzioni, së bashku me pasigurinë mbi kufizimet në automjetet me naftë, kishin kontribuar në një rënie prej 5.7% në shitjet e makinave të reja në 2017.

Qeveria ka dhënë më shumë detaje rreth ndalimit – të cilën e quan “Rruga drejt Zeros”, në një përpjekje për të pastruar konfuzionin.

Gjithçka që ju duhet të dini rreth “Rrugës drejt Zeros:

Kur do të hyjë në fuqi kjo ndalesë?

Qeveria planifikon të prezantojë strategjinë “Rruga drejt Zeros” në vitin 2040, një objektiv që ka mbajtur që kur njoftoi ndalimin e automjeteve vitin e kaluar.

Por Green Alliance, beson se ndalimi duhet të vijë 10 vjet përpara në mënyrë që të inkurajojë blerësit e makinave të investojnë në makina elektrike, raporton The Guardian.

Kur do të hyjë në fuqi “Strategjia drejt Zeros”?

Nën strategjinë “Rruga drejt Zeros”, çdo makinë që mundësohet ekskluzivisht nga benzina ose nafta do të ndalohet nga shitja në Mbretërinë e Bashkuar nga viti 2040 e tutje.

Po makinat hibride?

Automjetet hibride janë një faktor i panjohur nën rregullat “Rruga drejt Zeros”, pasi teknologjia ka qenë në vend për më shumë se dy dekada dhe vjen në shumë forma.

Megjithatë, Autocar thotë se sipas strategjisë së re qeveria ka në plan të ndalojë veturat hibride që nuk mund të udhëtojnë për vetëm 50 milje me energji elektrike.

Nëse është e vërtetë, të gjitha modelet hibride, së bashku me makina me motor me djegie të rregullt, do të ndalohen, thotë revista. Vetëm disa makina hibride plug-in, që kanë motorë me djegie, por që mund të ngarkohen në mënyrë të ngjashme me automjetet elektrike, do të lejohen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *