Letërsia shqipe në Sallonin Ndërkombëtar të Librit në Torino

 

“L’Albania dei giovani scrittori”. Me këtë titull, histori shqiptare do të rrëfehen në Torino, krijimtaritë e autorëve të rinj. Ministria e Kulturës në bashkëpunim me departamentin e Kulturës së Rajonin të Pulias, me Fondacionin “Gramsci” dhe Qendrën Shqiptare të Torinos organizojnë prezantimin në Sallonin Ndërkombëtar të Librit në Torino të pesë autorëve të rinj nga Shqipëria, fitues të projetit “Fondi për mbështetje të krijimtarisë letrare, 2017”, të mbështetur nga Ministria e Kulturës.

Ministria e Kulturës në zbatim të politikave për promovimin e letërsisë shqipe ka krijuar tashmë disa programe vjetore në mbështetje të letrave shqipe, si brenda dhe jashtë vendit. Një nga projektet që ka ndihmuar në realizimin e veprave dinjitoze të letërsisë shqipe është dhe “Fondi në mbështetje të krijimtarisë letrare”, përmes së cilit mbështeten autorët në procesin e tyre krijues. Vitin e kaluar iu dha përparësi mbështetjes së letërsisë së krijuesve të rinj, me qëllim evidentimin e zërave të rinj në letërsinë shqipe. Përmes këtij fondi u mbështetën 5 autorë shqiptarë deri 35 vjeç. Ministria e Kulturës përveç mbështetjes në realizimin dhe botimin e veprave, ka ndihmuar edhe në promovimin e autorëve të rinj në panaire dhe festivale si brenda, ashtu dhe jashtë vendit. Në vijim të kësaj nisme, Ministria e Kulturës në bashkëpunim me Rajonin e Pulias, me Fondacionin “Antonio Gramsci” dhe shtëpinë botuese “Salentobooks” do të organizojnë prezantimin e pesë autorëve të rinj nga Shqipëria në Sallonin Ndërkombëtar të Librit në Torino. Është e para herë që hartohet një progam i posaçëm për autorët e rinj, me qëllim përkthimin dhe botimin e veprave më të mira në gjuhën italiane. Projekti i titulluar “Albanian Storytelling” synon të shtrihet në kohë dhe të vende të ndryshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *