Gezim Boçari – Vendimet e Strasburgut për pronat të zhdëmtohen nga zyrtartët e gjyqatrët

Gezim Boçari

Ambasadori i ShBA z. Donald Lu, po e avancon me zgjuarsi reformën në drejtësi dhe kjo mund të jetë shkaku pse ai kritikohet/akuzohet nga drejtime të ndryshme. Faktet tregojnë se reformën në drejtesi nuk e do Parlamenti dhe as oligarkia e politikës shqiptare , pavarësisht se të dy krahët shprehen të gatshëm dhe akuzojnë palën tjetër sikur ata po pengojnë. Nëse deputetët janë të sinqertë kur shprehen se e duan reformën në drejtesi, le të kopjojnë modelin e Austrisë për kohën se sa duhet të zgjasi dhënia e vendimit për një proces gjyqesor civil në shkallët e ndryshme të gjykimit. Në shembujt që kam vendimi shkallës së parë ka zgjatur 6 vjet, për një konkluzion që nxirret me 1-2 seanca. Kuvendi të vendosi që vlerësimi i gjyqtarëve të ketë normim teknik të punës së tyre dhe të analizojë sa vendime ju kthehen nga gjykata e shkallës më të lartë. Po ashtu Kuvendi të miratojë ligjin që dënimet financiare të GjEDNJ që do jepen për pronarët dhe kjo do jetë një furtunë e madhe, që do paguajë shteti, arka e shtetit në një kohë të dytë të çdëmtohet nga zyrtarët dhe gjyqtarët që kanë abuzuar me veprimet e tyre. Me këto ligje të thjeshta korrupsioni shkulet me rrënjë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *