Ismail Kadare, vlerësohet me çmim në Itali

Shkrimtari Ismail Kadare merr një tjetër çmim, kësaj radhe në Itali. Në Udineze, Kadare u vlerësua me motivacionin si rapsod i dashuruar, por dhe kritik i popullit të tij. Shkrimtari shqiptar Ismail Kadare është fituesi i çmimit prestigjioz Nonino për vitin 2018, edicioni i 43 i këtij evenimenti që promovohet nga distileritë e Perkotos në […]

Continue Reading

Bisedimet mes dy koreve; Presidenti koreanojugor: Meritë e Trump

Presidenti koreano-jugor Moon Jae-in i njohu meritën presidentit Donald Trump për të ulur në tryezën e bisedimeve vendin e tij dhe fqinjët veriorë. Në fjalimin e tij për vitin e ri në Seul, presidenti i koresë së jugut, tha se është i gatshëm të takohet personalisht me liderin koreano-verior Kim Jong un në të ardhmen, […]

Continue Reading

Graviteti i bindjeve te djathta dhe tendenca social-demokrate e Bashes – Nga Artur Roshi

Nga Artur Roshi Dje Basha mblodhi partitë aleate të diskutonte për protestën ndaj qeverisë.Organizimi i tryezave politike është një ndër gjestet politike të lidershipit që e organizon për të përçuar në opinionin publik mendimin paraprak që ka për një veprim politik që do ndërmarrë. Shuma integrale e të gjitha këtyre gjesteve dhe veprimeve politike në […]

Continue Reading

Open Data: Si ndryshon personeli në institucionet buxhetore

Në vitin 2018, sipas ligjit nr.109/2017 për buxhetin e shtetit, në institucionet buxhetore të Republikës së Shqipërisë do të jenë të punësuar 81 753 punonjës. Krahasuar me vitin 2017, për totalin kemi një rritje me vetëm 40 punonjës, ve në dukje Open Data Albania. Institucionet me numrin më të madh të të punësuarve për vitin […]

Continue Reading

Pensioni u shtarakëve, si gjendet vërtetimi për vitet e humbura të punës  

Të gjithë ata persona të cilët presin që të marrin një pension ushtarak duhet të ndjekin një rregullore të re. Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka njoftuar të gjithë ushtarakët në pritje të pensionit se janë hequr certifikatat që duheshin për pensionin suplementar dhe pensionin e parakohshëm. Po kështu vërtetimi për vitet e humbura të punës, […]

Continue Reading

Ja si fitohen pensionet e parakohshme

    Sipas Institutit të Sigurimeve Shoqërore  personat, të cilët përfitojnë nga pensioni i parakohshëm i pleqërisë, do të kenë një ulje të pagës me 0.6% çdo muaj të përfitimit të pensionit. Përfituesit e këtyre pensioneve të parakohshme janë meshkujt 62 –vjeç dhe femrat 57 –vjeç. Të gjithë ata që kërkojnë të marrin këtë pension […]

Continue Reading

ISSH: Burrat që mund të dalin në pension në moshën 62-vjeç e 6 muaj

  Mosha e daljes në pension për gratë është rritur me dy muaj, duke nisur nga 1 janari i këtij viti, duke shkuar në 60-vjeç e tetë muaj, ndërsa burrat përfitojnë pension sapo mbushin 65 vjeç. Në zbatim të reformës së pensioneve, ligji parashikon edhe rritjen e viteve të punës për pension të plotë.   […]

Continue Reading

Oborret në përdorim, si merret certifikata e pronësisë

Agjencia për Trajtimit të Pronave ka publikuar formularin e ri për tjetërsimin e oborreve në përdorim për llogari të kompensimit financiar. Në formularin e ri të gjithë personat që kanë ndërtuar banesat pa leje, duke përfshirë edhe oborret që kanë marrë duhet të përcaktojnë kufizimet me të tjerët, sipërfaqen dhe për të marrë dokumentacionin duhet […]

Continue Reading

Miratohet Fondi i Kompensimit/ 1.8 miliardë lekë për dëmet nga aksidentet

  Dëmet nga aksidentet nga makinat e pasiguruara apo të paidentifikuara, kërkojnë vit pas viti miratimin e një fondi kompensimi. Për këtë vit AMF ka miratuar që ky fond të jetë 1.8 miliardë lekë ku 1.25 miliardë do të shkojë për ngjarjet nga 2001 deri në 2013 ndërsa 418 milionë lekë për ngjarjet nga 2014 […]

Continue Reading

Si mund ta përdorin tatimpaguesit faturën tatimore kompjuterike të TVSH-së?

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka sqaruar bizneset se si mund të përdoret fatura tatimore elektronike. “Përdorimi i faturave tatimore kompjuterike të TVSH-së lejohet kur tatimpaguesi është i aftë të lëshojë fatura tatimore kompjuterike për çdo transaksion të tatueshëm me numër serial unik dhe të papërsëritshëm, të printuara nga sistemi i tij i regjistrimeve” udhëzojnë […]

Continue Reading