Ekuacione diplomatike në Ballkan (nga ato që u vjen era naftë e gaz)- Nga Dr. Bled KOMINI

    Nga Dr. Bled KOMINI   “Duhen miliona vjet për t’u krijuar, dhe vetëm pak sekonda për t’u djegur”, kështu shkruante Duncan Graham-Rowe, një ndër shkencëtarët britanikë që jetën e tij ja ka dedikuar natyrës dhe përmes shkrimeve është munduar të sensibilizojë shtetet për “politikat e gabuara mbi naftën, gazin natyror dhe energjinë”. Ngjarjet […]

Continue Reading

Ata që kanë rivlerësuar shtëpitë do  paguajnë më shumë

  Nuk është më sekret që thirrjet e qeverisë për rivlerësimin e shtëpive me tatim mbi fitimin 2 për qind, ishin pjesë e planit për zbatimin e taksës së shumëfolur të pronës, nga fikse tek ajo mbi bazën e vlerës. Kjo pranohet edhe nga qeveria në relacionin e projektligjit për ndryshimin në taksat vendore. Qeveria […]

Continue Reading

Taksa për banesat, ja sa do të jenë pagesat për çdo kategori

  Taksa që do të paguajnë qytetarët për banesën do të bazohet në vlerën e ndërtesës, ku vlera e saj do të mbetet e pandryshuar, por do të ndryshojë metodologjia: Kush ka shtëpi më të madhe do të paguajë më shumë dhe ai që ka shtëpi më të vogël do të paguajë më pak. Kryeministri […]

Continue Reading

“Frika” nga  Vettingu, step blerjet e pasurive të paluajtshme nga zyrtarët

    Në shkurt të këtij viti,  në qendër të Tiranës apartamentet po shiteshin me shpejtësi, çmimet ishin rritur dhe  menaxherët pohuan se shumica e blerjeve të apartamenteve ishin bërë me pagesë të plotë, në një pjesë të konsiderueshme në cash, sipas një vëzhgimi që Monitor kreu në atë kohë në kryeqytet. http://www.monitor.al/bumi-apartamenteve-ne-tirane-si-po-shiten-shpejtesi-para-ne-dore/ Jo zyrtarisht, […]

Continue Reading

Skemat e përdorura: Të blesh shtëpi me para në dorë, jo aq e vështirë

  Të blesh një apartament në cash në kryeqytet nuk është e vështirë. Skema e zakonshme dhe e përhapur më gjerësisht është deklarimi i blerjes së apartamentit me çmimet e referencës, apo çmim fiskal, ku në zona të caktuara shkon deri në 1000 euro më pak se çmimi i tregut, ndërsa pjesën tjetër të shumës […]

Continue Reading

Renike i FMN-së: E kemi rekomanduar fort qeverinë të mos e ulë kufirin e TVSH-së, do rrisë informalitetin dhe evazionin

  Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) është shprehur hapur kundër uljes së pragut të TVSH-së tek bizneset e vogla. Në një prononcim zyrtar për “Monitor”, Përfaqësuesi i përhershëm i FMN-së në Shqipëri, Jens Reinke, është shprehur se “Pas vlerësimeve të shumta nga ekspertët tanë të taksave, ne e kemi këshilluar qeverinë fuqimisht kundër uljes së kufirit […]

Continue Reading

Pensioni i pleqërisë/ ISSH: Procedura e plotë e masës së pensionit dhe dokumentat që duhen për ta përfituar

    Sipas njoftimit të fundit të ISSH-së, pensionin e pleqërisë: E përfitojnë: a)Personat që kanë moshën dhe periudhat e sigurimit, kanë të drejtën e përfitimit të pensionit të pleqërisë. b)Nënat që kanë lindur 6 a më shumë fëmijë, të cilët janë mbi 8 vjeç, kanë të drejtë të dalin në pension kur mbushin moshën […]

Continue Reading

Rritet barra e taksave/ Bizneset paguajnë 37.3% të fitimit , rimbursimi i TVSH sfidë më vete

  Pagesa e taksave është një nga treguesit që ka shënuar përkeqësim në raportin Doing Bussines 2018 krahasuar me një vit më parë. Ajo që vihet re është një rritje e përqindjes së fitimit që shkon për taksa dhe kontribute në arkën e shtetit si dhe rritje e numrit të procedurave. Në raportin e këtij […]

Continue Reading

Kosovë-Shqipëri, së shpejti marrëveshje për sigurimin e të drejtës për pension

  Nënshkrimi i një marrëveshje për vërtetimin e periudhave të sigurimit për realizimin e të drejtës për pension për qytetarët e Kosovës dhe Shqipërisë ishte në qendër të takimit mes ministrit të Punës dhe Mirëqenies Sociale, Skënder Reçica dhe Ambasadorit të Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi. Gjatë takimit ministri Reçica e falënderoi ambasadorin Minxhozi për […]

Continue Reading