BE ul TVSH-në për biznesin e vogël, qeveria shqiptare e rriti dy javë më parë

Ekonomi Sociale

  Bashkimi Europian ka lehtësuar barrën e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar për biznesin e vogël duke ulur normën, por edhe duke thjeshtuar procedurat. Përmes një direktive të posaçme, Komisioni Europian u ka dhënë vendeve anëtare të drejtën për të ulur TVSH-në mbi bizneset e vogla, dhe paralelisht ka miratuar procedura më të thjeshta për […]

Falsifikimi i pasaportave biometrike, si po u vjedhin identitetin shqiptarëve

Sociale

  Personat që kanë probleme me drejtësinë në vendet e BE-së ose janë dëbuar nga zona ‘Schengen,’ vjedhin identitetin e bashkëqytetarëve të tyre për të siguruar dokumente udhëtimi të falsifikuara. Me 18 dhjetor 2012, policia zviceriane deportoi në Rinas nje 35-vjeçar që ishte ndaluar në Bernë, pa mjetet financiare të nevojshme për të justifikuar qendrimin […]

Pensionet e reja, si ndryshon mosha dhe kriteret për femrat

Sociale

  Kriteret e daljes në pension për këtë vit pësojnë ndryshime, jo vetë kundrejt rritjes së moshës, por edhe vjetërsisë kontributive të kërkuar, si për meshkujt, ashtu edhe për femrat. Në mënyrë të detajuar, për burrat mosha e daljes në pension pëson ndryshime vetëm për personat që kanë punuar në profesionet e kategorisë së parë, […]

Pronat, si do të merret kompensimi me procedurën e re

Sociale

Agjencia për Trajtimin e Pronave ka publikuar procedurën e re si do bëhet vlerësimi dhe trajtimi i dosjeve online nga të gjithë aplikuesit. Ish pronarët duhet ta ndjekin procedurën tashmë online në portalin “E-Albania”. Koha për shqyrtimin e kërkesës do të jetë 30 ditë dhe ish pronarët nuk do të paguajnë për shërbimin. Trajtimi i […]

Forumi Ekonomik Botëror: Pabarazia dhe varfëria në Shqipëri janë rritur 5 vitet e fundit

Ekonomi Sociale

  Pabarazia dhe varfëria janë rritur në Shqipëri gjatë vitit 2017 sipas raportit të Forumit Ekonomik Botëror “Rritja gjithëpërfshirëse dhe raporti i zhvillimit” për 2018. Pabarazia neto e të ardhurave i cilësuar ndryshe si treguesi GINI ka pësuar rritje me 7.7 për qind, në pesë vitet e fundit sipas raportit. Koeficienti Gini në Shqipëri ka […]

Afati i ri për taksën e pronës, gati struktura e “kadastrës”   Krijohet struktura e Drejtorisë së Përgjithshme e Taksës së Pasurisë

Sociale

Taksa e pronës, sipas formulës së re tashmë të miratuar edhe në mënyrë ligjore do të nisë zbatimin e saj nga 1 prilli i këtij viti. Burime zyrtare pranë Ministrisë për Financat dhe Ekonominë thanë se aktualisht po punohet për detajet e tjera të kadastrës fiskale. Të njëjtat konfirmojnë se është miratuar tashmë struktura e […]

Menaxhimi i financave publike/ BB dhe BE: Kujdes me shpenzimet dhe detyrimet e prapambetura

Ekonomi Sociale

Kemi një hartim dhe legjislacion të mirë të buxhetit, por ka vend për përmirësim lidhja mes strategjive sektoriale dhe buxhetit. Gjithashtu, duhet monitorim më i madh për investimet publike dhe  kryesisht  në krijimin e detyrimeve të prapambetura. Këto janë ato që cilësohen më tepër tek Raporti mbi Vlerësimin e shpenzimeve publike dhe llogaridhënies financiare për […]

Rama dhe Tsipras takohen në Davos, Kotzias konfirmon bisedimet e dy kryeministrave të enjten

Politikë

Ministri i Jashtëm i Greqisë, Nikos Kotzias ka deklaruar sot në Bruksel se Greqia dhe Shqipëria kanë bërë hapa të mëdha në bisedimet për çështjet dypalëshe të zhvilluara këtë fundjavë në qytetin e Korçës. Kotzias ka theksuar se ka informuar kolegët e Bashkimit Europian që janë tepër të interesuar për ecurine e Shqipërisë, për takimin […]

Vërtetimi i lidhjeve të ujit jo më te ALUIZNI – Ku do ta marrin qytetarët e Tiranës nga dita e sotme

Sociale

Të gjithë qytetarët e Tiranës që kanë objekte në proces legalizimi, që prej ditës së sotme për nuk do të kenë më nevojë të paraqiten pranë zyrave të ALUZNI-t për t’u pajisur me vërtetime për të bërë lidhjen me UKT-në. Sipas njoftimit të Drejtorisë së Përgjithshme të ALUIZNI-t, tashmë prej datës 23 janar, ky shërbim […]